Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Ne İş Yapmaktadır?

Ülkemizde yeni sayılabilecek mesleklerden biri olarak gayrimenkul değerleme uzmanlığı pek çok kişinin dikkatini çekmektedir. Tüm dünya üzerinde ekonomik ve sosyal hayatın seyri ile birlikte sürekli olarak yeni mesleklere ihtiyaç duyulduğu bir gerçektir. Bu mesleklerden bir tanesi de gayrimenkul değerleme uzmanlığı mesleğidir. Bu mesleği anlayabilmek için gayrimenkul tanımını bilmemiz gerekmektedir. Gayrimenkul anlam olarak taşınmayan yani menkul olmayan malları ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Ülkemizde gayrimenkul ile ilgili tanımlamalar ve gayrimenkul mallar Türk Medeni Kanunu içerisinde sayılmaktadır. Buna göre arazi, arsa, bina, gemi ve tapuya kayıt edilen haklar şeklinde tanımlama yapılmıştır. Gayrimenkuller ile ilgili değerleme işlemlerini yapan kişiler ise gayrimenkul değerleme uzmanı olarak görev yapmaktadır.


Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Şartları Nelerdir?

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı temel olarak değerleme işlemi zor ve uzmanlık isteyen gayrimenkullerin değerleme işlemlerini yapan bir meslektir. Günümüzde gayrimenkullerin değerleme işlemi çok zor ve ayrıntılı olabilmektedir. Bazı gayrimenkullerin arazisi bazı gayrimenkullerin inşa özellikleri ve benzeri pek çok etmen bu konuda belirleyici olmaktadır. Gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için ön şart olarak üniversitelerin dört yıllık bir bölümünden mezun olmak yeterli görülmektedir. Bu şartın sonrasında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak olan lisanslama sınavından başarılı olma şartı aranmaktadır. Bu sınavdan başarılı olan kişiler artık gayrimenkul değerleme uzmanı olarak çalışabilecektir.


Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Çalışma Alanları

Özel bir meslek olarak tercih edilmekte olan gayrimenkul değerleme uzmanlığı geniş bir çalışma alanına sahiptir. Ülkemizde özellikle banka ve gayrimenkul yatırım işletmeleri ile çalışmakta olan gayrimenkul değerleme uzmanları önemli görevler üstlenmektedir. Öncelikle bu uzmanlar bazı özel gayrimenkullerin değerleme işleminde görev almaktadır. Bunların arasında aşağıdaki gayrimenkuller yer almaktadır;
  • Alışveriş merkezleri
  • Gökdelen ve ofisler
  • Değerli arsa ve araziler
  • Otel ve benzeri turistik tesisler
  • Fabrika ve üretim tesisleri
  • Tersane, liman ve gemiler
  • Depolar
  • Makine ve ekipmanlar

Bunların yanı sıra konut ve iş yeri olarak kullanılan diğer binalarında değerleme işlemi yapılmaktadır. Gayrimenkul değerleme esasları bu uzmanların kullanmış oldukları en önemli kriterlerdir.